niedziela, 2 czerwca 2013

Time for Cappuccino-Cake – czyli moje kawowe inspiracje

  
Skoro już pokazałam jak robię pyszną kawę, to idealnym dodatkiem jest coś słodkiego. Nadal pozostanę w temacie kawy, bo placek jakim się dziś zajmę  to…

Cappuccino-Cake

Nazwa taka a nie inna nie bez powodu. Oprucz tego że owe ciasto w swoim składzie zawiera proszek kawy cappuccino, to samym wyglądem przypomina ten rodzaj gorącego napoju. Zobaczcie sami. Czyż nie wygląda apetycznie?




Przepis jest zaczerpnięty z ksiązki Siostry Anastazji (mojej ulubionej książki kucharskiej), ale jak to zwykle ze mną bywa, troszkę go zmodyfikowałam. 



Ciasto I
~ 8 jajek ~ 28 dag cukru kryształu ~ 16 dag mąki pszennej ~ 4 dag kakao ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać na sucho, a następnie przesiać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać. Powstałą masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza około 30 – 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekroić na dwie części.


Ciasto II
~ 20 dag kokosu~ 5 białek ~ 1 szklanka cukru zwykłego ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodać cukier. Następnie dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni Celsjusza przez 30 minur na złoty kolor.


Masa cappuccino
~ 5 żółtek ~ cukier waniliowy ~ 3 łyżki mąki zwykłej ~ 1 budyń śmietankowy ~ 2 szklanki mleka ~ ¾ szklanki cukru ~ 1,5 kostki masła ~ 5 dag kawy cappuccino o smaku waniliowym ~

Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką i żółtkami.  Półtora szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. Wlać przygotowany budyń do gotującego się mleka szybko mieszając, gotować na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z budyniem i kawą.


Polewa
~ 0,5 kostki masła ~ 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej ~ 2-3 łyżki mleka ~ 4-5 łyżek cukru pudru ~

Wszystkie składniki podgrzać na ogniu ciągle mieszając do pełnego połączenia, a następnie odstawić do lekkiego zgęstnienia i wystudzenia.


Przełożenie placka:
Ciasto I – Masa cappuccino – Ciasto II – Masa cappuccino – Ciasto I – Polewa – Kokos









Czas na weekendowy relaks przy  kawie, "Cappucino-Cake" i dobrej książce.

SMACZNEGO











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz