Skoro już pokazałam jak robię pyszną kawę, to idealnym
dodatkiem jest coś słodkiego. Nadal pozostanę w temacie kawy, bo placek jakim
się dziś zajmę to…
Cappuccino-Cake
Nazwa taka a nie inna nie bez powodu. Oprucz tego że owe
ciasto w swoim składzie zawiera proszek kawy cappuccino, to samym wyglądem
przypomina ten rodzaj gorącego napoju. Zobaczcie sami. Czyż nie wygląda
apetycznie?
Przepis jest zaczerpnięty z ksiązki Siostry Anastazji (mojej
ulubionej książki kucharskiej), ale jak to zwykle ze mną bywa, troszkę go
zmodyfikowałam.
Ciasto I
~ 8 jajek ~ 28 dag cukru kryształu ~ 16 dag mąki pszennej ~
4 dag kakao ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier, a następnie
żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać na sucho, a
następnie przesiać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać. Powstałą masę przelać
do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza
około 30 – 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekroić na dwie
części.
Ciasto II
~ 20 dag kokosu~ 5 białek ~ 1 szklanka cukru zwykłego ~ 1
łyżeczka proszku do pieczenia ~
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodać cukier. Następnie
dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160
– 180 stopni
Celsjusza przez 30 minur na złoty kolor.
Masa cappuccino
~ 5 żółtek ~ cukier waniliowy ~ 3 łyżki mąki zwykłej ~ 1
budyń śmietankowy ~ 2 szklanki mleka ~ ¾ szklanki cukru ~ 1,5 kostki masła ~ 5
dag kawy cappuccino o smaku waniliowym ~
Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką i
żółtkami. Półtora szklanki mleka
zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. Wlać przygotowany budyń do gotującego
się mleka szybko mieszając, gotować na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie
odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z budyniem i kawą.
Polewa
~ 0,5 kostki masła ~ 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej ~ 2-3
łyżki mleka ~ 4-5 łyżek cukru pudru ~
Wszystkie składniki podgrzać na ogniu ciągle mieszając do
pełnego połączenia, a następnie odstawić do lekkiego zgęstnienia i wystudzenia.
Przełożenie placka:
Ciasto I – Masa cappuccino – Ciasto II – Masa cappuccino –
Ciasto I – Polewa – Kokos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz